Hipermetrop göz problemi, göze gelen ışınların retinanın arkasına odaklanması sonucu ortaya çıkan bir göz kusurudur. Hipermetrop bireyler uzağı görebilireler ancak yakınında bulunan nesneleri net göremezler. Hipermetropi bir göz hastalığı değildir. Sadece göze gelen ışınların kırılması sonucu meydana gelen bir kusurdur.
Hipermetropi vb. diğer göz kusurlarını ve nedenlerini anlamak için görme olayını açıklamak faydalı olacaktır. İdeal bir görüş için insan gözüne gelen ışınlar, saydam tabaka adı verilen gözün en dış tabakasında kırılır. Daha sonra göz bebeğinden geçerek merceğe ulaşır. Mercekte bir kez daha kırılır ve retina üzerinde ters bir görüntü oluşur. Retinada çubuk ve koni adı verilen özelleşmiş hücreler bulunur. Retinaya gelen ışınlar bu hücrelerde algılanır ve görüntünün anlanması ve işlenmesi için sinir hücreler aracılığıyla beyne gönderilir. Hipermetropide ise bu işlemde ışın retinanın tam üzerine değil bir miktar arkasına düştüğü için belli sorunlar oluşur.
Hipermetropi Neden Oluşur?
Hipermetropi bazı nedenlerden dolayı basit hipermetropi, eksenel, kurvatür ve indis hipermetropi olarak sınıflandırılır.
- Eksenel hipermetropi: Eksenel hipermetropi en çok rastlanan hipermetropidir. Nedeni ise gözün ön arka uzunluğu normalden kısa olmasından kaynaklanmaktadır.
- Eğim (kurvatür) hipermetropi: Bu hipermetropi türü, gözün önemli ortamları olan kornea ve lensin yüzey değişikliklerinden kaynaklanmaktadır.
- İndis Hipermetropisi: Lensi kırılma indisindeki bazı değişikliklere bağlı olarak meydana gelen bir hipermetropidir. Genellikle yaşlılık ve diyabete bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Hipermetrop belirtileri nelerdir?
Hipermetrop belirtileri şunlardır;
- Yakın nesneleri bulanık görmek,
- Gözleri kısarak bakmak,
- Gözlerde ağrı veya yanma,
- Sık sık göz kırpmak,
- Bazı durumlarda gözde yaşlanma ve kızarıklıklar,
- Okumak, yazmak, çizim yapmak veya bilgisayar kullanmak gibi uzun süren ve yakın mesafe işlemlerinde göz ağrısı veya baş ağrısı
Yetişkinler, ortaya çıkan bu belirtileri hemen fark edebilirler ancak çocuklarda bu durum biraz farklıdır. Çocukların bu belirtilileri algılamaları biraz zaman almaktadır. Bu nedenle çocukların belli aralıklarla göz muayenesi olması gerekmektedir. Buna ek olarak, tedavi edilmeyen yüksek dereceli hipermetropisi bulunan çocuklarda göz tembelliği oluşabilir.
Hipermetrop teşhisi nasıl konulur?
Göz doktorunun görme ölçümleri yapmasıyla muayene başlar. Bu işlemden sonra refraktometre adı verilen ileri düzey bir teknoloji cihaz ile hipermetropi değerleri analiz edilir. Daha sonra elde edilen bilgiler ışığında, gözlük camları denenir ve gözlük reçetesi yazılır.