Ultraviyole Radyasyon ve UV indeksi Nedir?

ultraviyole

Ultraviyole Radyasyon ve UV indeksi kısaca UVI, güneşin yaydığı, dünyanın atmosferine gelen, güneş yanığına neden olan ultraviyole radyasyonu ölçen uluslararası standarttır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğüne göre “gün içerisinde, güneş tam tepede iken yer yüzeyine ulaşması beklenen ve insan sağlığına zararlı olabilecek UV radyasyon miktarının, 0’dan 15’e kadar uzanan bir ölçek üzerinde sınıflandırılması” olarak tanımlanır.

Peki, neden UV radyasyonu ölçülmektedir? Aslında güneş ışınları yani UV radyasyonu hem sağlıklıdır hem sağlıksız. Kısaca özetlemek gerekirse insan D vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Bu vitamini alabilmek için güneş ışınlarına ihtiyaç vardır. Ancak fazla UV radyasyonu tehlikelidir. Ve bu kapsamlı bir konudur. Şimdi ilk önce UV radyasyonun neden tehlikeli olduğunu bilmeliyiz.

UV Neden Tehlikelidir?

Sağlıklı olmamız için güneşe ihtiyacımız. Yaşayabilmek için de zorunludur.  Vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminin çok büyük bir kısmı v güneş ışınları tarafından karşılanmaktadır. Ama UV ışınlarına fazla maruz kalmak bazı sorunlara yol açar. Örneğin açık tenli bireylerde güneş yanığına yol açar. Bu aslında bir çoğumuzun yaşadığı bir durumdan kaynaklandığı için önem arz etmiyor gibi durabilir ancak uzmanlar bu durumun deri kanserine ve göz kataraktına yol açtığını bildiriyor.

Bu nedenle de günün en sıcak vakitlerinde özellikle güneşin tam tepede olduğu öğle vaktine vücudun korunması elzemdir. İnce giysiler, güneş kremleri, şapka, gözlük ile koruma yapılabilir.

Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre UV miktarının gülük hava sıcaklığı ile alakasının olmadığı ortada. Nisan ayında hafif rüzgârlı bir gündeki UV miktarı ile ağustos ayındaki UV miktarı aynı olabiliyor.

UV indeks değerleri ve anlamları nedir?

Ultraviyole indeks değerinin 6-7 seviyelerinde olması yüksek ultraviyole derecisi olarak adlandırılıyor. Bunun anlamı ve alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanıyor;

“Bu seviyedeki bir UVI orta şiddette ultraviyole radyasyon olduğu anlamına gelir. Bu değerlerde ultraviyole radyasyonuna maruz kalmak muhtemel problemler için risk taşır. 10 dakikadan daha kısa bir süre güneş altında kalınabilir. Dışarı çıkma zorunluluğu olan kişilerin mutlaka gözlük, şapka mümkünse pantolon ve uzun kollu giysilerden yararlanmaları sağlıklıdır. Ek olarak gün içerisinde sık sık gölgelerden yararlanmak faydalı olacaktır.”

Sohbeti Başlat
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?