Kontakt lensler gözün kornea ve sklera gibi dış katmanlarına yerleştirilir. Görme kusurlarını tedavi etmek amaçlanır. Bazen göz rengini değiştirmek içinde kullanılabilmektedir.
Konakt lensler gözlüğe alternatif olarak 1888 yılında üretilmiştir. Bu lensler günümüzde dünya üzerinde çok yüksek kitleler tarafından kullanılmaktadır. Kontakt Lensler ikiye ayrılır.
- Sert Kontakt Lens
- Yumuşak Kontakt Lens
Yumuşak Kontakt Lensler sert kontakt lenslere oranla kullanımı oldukça kolaydır. Yapısında slikon hidrojel ve hidrojel bulunur. Bu lenslerin iyi yanı oksijen geçirgenliği yüksek olmasıdır. Bu nedenle geceleri çıkarmadan da kullanılabilirler. Günümüzde yumuşak kontakt lensler daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi sert kontakt lenslerin camdan yapılmasıdır. Aslında ilk lensler cam olarak piyasaya sürülmüştür. Daha sonra dezavantajlarından dolayı yumuşak kontakt lensler geliştirilmiştir. Sert kontakt lenslerin kötü yanıysa korneaya zarar verebiliyor ayrıca kayarak optik noktadan uzaklaşarak biraz can sıkıcı olabiliyor.
Bu yumuşak lensler yumuşaklığı sayesinde göze uyum sağlayabiliyorlar. Yumuşak Kontakt Lensler için dikkat edilmesi gereken bir etken var. “Hijyen…” Yumuşak kontakt lensler gözün dışında özel bir kapta korunmaktadır. Bu kapa solüsyon adı veririz. Lensler asla kurumaması gerekmektedir. Ayrıca yapısını koruması ve hijyenini sağlaması gereklidir. Bunun içinde solüsyonlar var. Ek olarak lensler haftalık periyotlar ile düzenli bir şekilde temizlenip hijyenini sağlaması da önemli bir unsurdur.
Yumuşak Kontakt Lensin Faydaları
- Işığa hassasiyeti yoktur.
- Kullanım esnasında çok fazla hareket etmezler.
- Görme kusurlarında tedaviyi hızlandırırlar.
- Spor aktiviteleri gibi hareket gerektiren eylemlerde göze zarar verebilecek bir sorun yaşatmaz, güvenlidir.
- Gözde uzun süre kalabilirler, göze oturdukları zaman çıkmaları imkansızdır.
- Kullanımı konforludur.
- Estetiktir.
- Tüm nesneleri doğru büyüklükte ve net göstermektedir.
- Gözlüklerden çok daha güvenlidirler.