Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea, irisin yani gözümüzün renkli kısmının hemen önünde bulunur. Bu nedenle gözümüze gelebilecek herhangi bir darbede büyük zarara görebilir. Dışarıdan gelen ışınları kırarak retinaya ulaşmasını sağlar. Yani görmeyi sağlayan önemli bir göz dokusudur. Kornea da zamanla lekeler oluşur. Bunun önüne geçilmesi gerekir. İlk önce ilaç tedavisi uygulanır. Ancak eğer tedavi istenilen yanıtı vermezse kornea nakli yapılmalıdır.

KORNEA NAKLİ HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?

Kornea saydam bir dokudur. Ayrıca bu doku görme dışında gözü koruma görevine de sahiptir. Bu nedenle ideal yapısının bozulması ve hasar alması gözün diğer yapılarına göre daha yüksektir. Kornea zamanla çalışma ortamı, alınan hasarlar vb. etkenlerden dolayı şeffaflığını kaybediyor. Ayrıca aileden gelen kalıtımsal hastalıkla da saydamlığını kaybedebilir. Bu durumlarda Kornea Nakli gereklidir. Ek olarak kornea nakli olacak kişinin diğer göz yapıları sağlıklı olmalıdır.

KORNEA NASIL BULUNUR?

Kornea dokularını temin edebilmek için göz bankalarına başvurmanız yeterlidir

. Ülkemiz de iki adet göz bankası bulunmaktadır. Biri Ankara’da bir diğeri ise İstanbul’dadır.

Peki göz bankaları korneayı nerden temin ediyor? Bu soruya şöyle cevap verebiliriz: Kornea dokusu hayatını kaybeden insanlardan temin edilmektedir.. Bu kornea uygun bir hasta bulunana kadar göz bankalarında canlı kalacak şekilde tutulur. Ek olarak hayatını kaybeden insanlardan kornea alınırken vefat eden kişinin nasıl öldüğü önemlidir. Bu Kriterlere göre hiç bir şekilde korneanın zarar görmemesi gereklidir. Bir diğer kriterse kornea alınacak kişinin bulaşıcı bir hastalığı bulunmamalıdır.

KORNEA NAKLİNDE KAN GRUBU UYUMU GEREKLİ Mİ?

Kornea da damar yolu bağlantısı yoktur. Bu nedenle kan uyumu gerektirmez.

KORNEANIN UYMAMA İHTİMALİ VAR MIDIR?

Evet, korneada da doku uyuşmazlığı olma ihtimali vardır. Diğer nakillere kıyasla çok düşü bir ihtimal olsa dahi böyle bir ihtimal vardır.

Sohbeti Başlat
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?