Her gözlük farklı fonksiyonlar görür. Gözlüklerin camları da bu fonksiyonların amaçlarına göre değişkenlik gösterir. Fonksiyonlarına göre farklılık gösteren gözlük camları birçok formatta ve nitelikte üretilir. Her gözlük camı kullanacak kişinin isteği ve ihtiyacı üzere üretilir. Tüm gözlük camları en kaliteli görüşü sunmaya çalışmaktadır. Gözlük camları renk, incelik, şekil ve içeriği bakımından farklılıklara sahiptirler. Numaralı gözlük üretilirken, gözük camı birçok teknolojiden ve hammaddeden yararlanılır. Gözlük camları rengi, inceliği ve odak noktasına kadar düşünülmüş ve teknoloji yardımıyla tasarlanmıştır. Doktor reçetesi ile tercih edilir ve kullanılır.
Gözlük camı 7 ayrı çeşitten oluşur. Bu camlar;
- Mineral cam
- Organik cam
- Polikarbonat cam
- Antirefle cam
- Prograsif cam
- Kolormatik cam
- Bifokal Cam
Mineral Cam Nedir?
Mineral cam birçok alada kullanılan ve başlı başına bir hammadde olan cam çeşididir. Organik cama göre daha kırılgan bir özelliğe sahiptir. Mineral cam kolayca çatlayabilen ve kırılgandır ek olarak mineral cam organik cama göre daha ağırdır. Organik cam üretimi yokken tek seçenek olan mineral cam, halen birçok kişinin tercihi olmaya devam etmektedir. Ağırlığı ve kırılgan yapısının yanında elbette ki birçok olumlu özelliğe de sahiptir. Mineral camlar kolay kolay kir ve toz tutmaz bu sayede daha kolay temizlik sağlanabilir. Organik camlarla kıyasladığımız zaman çizilme ihtimali daha düşüktür. Son olarak kimyasal maddeler ve sıcaklıktan pek etkilenmez.
Organik Cam Nedir?
Organik camlar son zamanlarda en çok tercih edilen cam çeşididir. Bu camlar mineral camlara göre daha hafiftirler. Plastikten üretildikleri için mineral camlarla kıyaslandığında kırılmalara karşı daha dayanıklıdır. Yine aynı şekilde mineral camlarla kıyaslandığı zaman birçok olumlu ve olumsuz özellikleri, yönleri bulunmaktadır. Ayrıca organik camlar kendi içlerinde de çeşitliklere sahiptir. Örneğin yüzde yüz kırılmaz özelliğe sahip organik camların yanında ekstra kaplamalı süperhidrofobik camlar çizilmelere karşı daha dayanıklıdır. Organik camlar mineral camlara göre daha fazla tercih edilmektedir. Bunun sebebi kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasından kaynaklanmaktadır.
Polikarbonat Cam Nedir?
Polikarbonat camlar kırılmalara ve çizilmelere arşı daha dirençlidir. Daha hafif ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Palikarbonat camlar organik camlara kıyasla çizilmelere ve kırılmalara daha dayanıklıdır. Ek olarak camın görüş kalitesi de daha iyi bir durumdadır. Şeffaflığı oldukça iyi bir duruma sahiptir ve organik camlara kıyasla daha pahalıdır.
Kolormatik Cam Nedir?
Bu cam çeşidine Fotokromik ismi de verilir. Güneş ışınlarının yoğunluğuna bağlı olarak koyulaşan camlardır. Temelde rengi beyazdır ancak güneş ışığında koyulaşır ve güneş gözlüğü görevi görür. Evde veya güneş ışığı almayan mekanlarda temel rengi olan beyaza dönmektedir. Güneş ışınlarına hassasiyeti olan kişilerin tercih ettiği camlardır.
Bifokal Cam Nedir?
Bifokal camlar hem uzak hem de yakın odaklı olduğu için çift gözlük görevi görmektedir. Hem uzak hem de yakın görüşte problem yaşayan bireyler için iki gözlük kullanmaması için bifokal cam kullanılır. Bu gözlüğü kullanan kişiler, gözlüğün üst kısmından uzak mesafeyi görürken, alt kısmından yakın mesafeyi görebilir.
Prograsif Cam Nedir?
Prograsif camlar uzak, yakın ve orta olmak üzere üç ayrı odak noktasına sahiptirler. Ancak bifokal camlarda olduğu gibi keskin bir çizgisi yoktur. Bu cam çeşidi uzak ve yakın mesafeyi görmede sorun yaşayanlar için oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Prograsif camlarda şikâyet edilen nokta yanal açıların bulanık görülmesidir. Ek olarak burun ve şakak noktalarında netliğin azalması gözlüğe adaptasyon olma sürecinde olumsuz etkiler yaratabilir. Ancak daha pahalı prograsif cam türlerini tercih ederseniz bu sorunda ortadan kalkmış olacaktır. Son olarak eğer tercihiniz Prograsif camdan yanaysa kemik gözlüğün yanı sıra metal gözlük kullanmanız daha sağlıklı olabilir.
Antirefle Cam Nedir?
Antirefle parlama ve yansımayı önleyen bir filtredir. Camların üzerine kaplanan antrefleler daha net bir görüş sağlamaktadır. Genellikle bilgisayar gibi dijital cihazlar başında uzun süre zaman geçirenler için önerilen bir cam çeşididir. Çünkü bilgisayardan gelen zararlı ışınları kırarak çok daha net bir görüş sağlamaktadır. Antrefle camlar daha çabuk çizilme olanağına sahiptirler. Bu nedenle de daha özenli ve dikkatli kullanılması gerekmektedir.