Retina, göz küresinin arka duvarında bulunur. Görme hücrelerinden oluşan retina, göz küresinin arka duvarını bir duvar kâğıdı gibi kaplayan ağ tabakadır. Gözü bir fotoğraf makinesine benzettiğimiz zaman retina ismini verdiğimiz bölüm fotoğraf makinesinin film kısmı olduğunu söyleyebiliriz. Retina beyne uzanan bir oldukça narin bir dokudur.
Ek olarak retina 10 katmandan oluşmaktadır. Retina göz için en önemli dokulardandır. Çünkü retina gözde çok karmaşık ve hassas bir noktadır. Retina ışığın beynimize görüntü olarak iletilmesini sağlamaktadır, bu şekilde görme işlemi mümkün kılınır. Retinada bazen bazı problemler meydana gelebilir. Bu problemler bir göz bozukluğu değil, göz rahatsızlığıdır. Bu gibi durumlarda erken teşhis koymak bu noktada çok önemlidir. Aşağıda sıraladığımız belirtilerden bir ya da birden çok belirli varsa bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Retina Hastalığının Belirtileri
- Kırık ve eğri görme
- Ani veya yavaş görme kayıpları
- Işık çakması
- Göz ününde uçuşan bazı koyu nesneler
- Perdelenme
- Geçici veya kısa süreli görme kaybı
- Görüş alanında karanlık bölgelerin oluşması
Retina Hastalıkları Nelerdir?
- Şeker ve hipertansiyon hastalıkları soncunda kanamalar
- Retina damarı tıkanmaları
- Retina yırtıkları
- Sarı nokta hastalığı
- Doğumdan kaynaklanan retina hastalıkları
- Retina ödemi yani retina altında sıvı birikmesi
- Makula delikleri
- Retina tümörleri
- Vitreoretinal yüzey bozuklukları
Şeker ve Hipertansiyonun Retina Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Şeker ve hipertansiyon hatalıkları vücudun her yerinde ve tüm sistemlerinde büyük problemler, olumsuzluklar yaratmaktadır. Bu büyük olumsuzluklardan en büyük etkilenen doku ise gözdür. Şeker ve hipertansiyon hastalıkları sonucu retinada damar genişlemeleri ve geçirgenlik bozuklukları meydana gelir.
Retina Muayenesi Nasıl Yapılır?
Retina muayenesi tahmin edilenden daha uzun süren bir muayenedir. Muayene süresinin bir bölümü muayene sırasında harcanırken, kalan süre göz bebeğinin bir damla yardımıyla büyültmesini beklemekle geçmektedir.
Retina muayenelerinde bazen ek olarak tanısal amaçlı tetkikler yapılır. Ultrason, fundusanjiografisi, retina tomografisi vb. gibi teknikler ile analiz yapılır. Bu muayene süresini de artırır. Aslında sabırlı olmak retina sağlığınız için iyi bir sonuç vermektedir. Ayrıca retina hastalıklarının bir bölümü de acil tedavi gerektirmektedir.